O prázdninách nehrozí dětem pouze úrazy. Pozor na obtěžování a zneužívání dětí!  

Dětské krizové centrum s počátkem prázdnin upozorňuje na rizika, která dětem hrozí během letních měsíců volna. Dva měsíce bez školních povinností, volnější režim, nedostatečný dohled dospělých a snadný přístup k internetu patří k nejčastějším příčinám rizika ohrožení dítěte.

Pozor na on-line svět

Vlivem snadné technologické dostupnosti se dnes v on-line světě pohybuje téměř každé dítě. Nízká míra edukace nejmladší části populace bývá příčinou nevědomého rizikového chování dětí na internetu. Představy rodičů o chování dětí v on-line prostoru jsou velmi zkreslené. Desetitisíce dětí na internetu komunikují s cizími lidmi a sdílejí s nimi své osobní údaje nebo intimní fotografie.

Každé dítě, které dnes vstupuje do on-line světa, může být potencionálně ohrožené. Typicky se jedná o přímé útoky v rámci kyberšikany či atakování dětí sexuálními predátory. Volně dostupný je i brutální obsah, násilná pornografie či návody k sebepoškozování a sebevražednému jednání,“ říká Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra.

Dopady toho, s čím se dítě setkává v kyberprostoru, mohou na dětech zanechat podobně závažné následky, jako kdyby se incident stal v reálném světě. Je vhodné děti na rizika kyberprostoru upozorňovat, např. pomocí našich preventivních materiálů.

 

Děti ohrožují i rodinné spory a prázdninové události

Ohrožujícími mohou být pro děti i letní tábory, sportovní soustředění, výlety či rodinné oslavy. V novém prostředí se mohou setkat např. se šikanou, obtěžováním i sexuálním zneužíváním.

Během letních dovolených může zvláště v neúplných rodinách panovat neschopnost a neochota se dohodnout na trávení volného času. Vyostřené vztahy mezi rodiči mohou být pro děti neúměrnou psychickou zátěží.

 

Předcházejte úrazům

Mezi nejčastější letní úrazy dětí patří poranění hlavy a pohybového aparátu. Mnohým úrazům by se přitom dalo předejít používáním bezpečnostních pomůcek – naprostým základem a povinnou výbavou pro děti je přilba při jízdě na kole, koloběžce a kolečkových bruslích.

Bez rizika nejsou ani vodní radovánky. Menší děti musí být u vody vždy pod dohledem dospělé osoby, ať už se jedná o moře, bazén či řeku. Nebezpečné může být i zahradní jezírko.

Léto je ideálním obdobím pro grilování. V případě přítomnosti dětí je nutné dbát zvýšené opatrnosti, děti si v žádném případě nesmí hrát v blízkosti ohně, hrozí popáleniny. 40 % případů popálenin připadá na dětské úrazy!

Dětské krizové centrum je vám i celé léto k dispozici. Letní provozní dobu naleznete na našich webových stránkách. Linka důvěry funguje non-stop na telefonním čísle 777 715 215 a 241 484 149. Službu Okamžité krizové pomoci můžete využít vždy v úterý a ve čtvrtek od 16 hodin (doporučujeme objednání).

______________________________________________________________________________________________________

PhDr. ZORA DUŠKOVÁ je klinická psycholožka a ředitelka Dětského krizového centra. Věnuje se zejména problematice traumatizovaných, týraných, zneužívaných a ohrožených dětí, krizovým situacím v rodinách nebo psychoterapii traumatu.

 

DĚTSKÉ KRIZOVÉ CENTRUM působí již 32 let jako nestátní nezisková organizace specializovaná zejména na odbornou pomoc dětem týraným, sexuálně zneužívaným, jinak ohroženým nebo traumatizovaným. Zaměřuje se také na ohrožení dětí v kyberprostoru.

 

Za 32 let přijalo DKC do ambulantní péče přes 8 000 ohrožených dětí a jejich rodin. V roce 2023 poskytlo DKC celkem 12 330 konzultací ohroženým dětem a jejich rodičům.

Linka důvěry DKC působí v nonstop provozu od roku 1996, za 27 let své existence přijala více než 80 000 kontaktů. V roce 2023 Linka důvěry přijala 4 524 krizových kontaktů. 

 

Kontakt pro média:

Ing. Denisa Bendová

PR, média a fundraising

tel.: 774 728 894

email: bendova@ditekrize.cz