S návratem do školních lavic hrozí dětem nejen (kyber)šikana

Dětské krizové centrum s počátkem nového školního roku upozorňuje na rizika, která dětem hrozí s návratem do školních lavic. Dva měsíce bez školních povinností a pevného režimu definitivně nahrazuje školní docházka, řád a pevný režim. Mění se i způsob trávení volného času dětí.

Nástrahy školního kolektivu
Největší změna čeká tradičně na prvňáčky.
Děti, které se doposud rozvíjely především hrou, si budou muset zvykat na učení a povinnosti. Dodržování rozvrhu a přestávek však nebude jediná výzva, které musí ve školním prostředí čelit. Již od útlého věku se mohou ve školním kolektivu objevit znaky závisti, nepřijetí a šikany.

Děti se mohou stát terčem spolužáků kvůli lepšímu či horšímu zvládání učiva v porovnání s ostatními spolužáky, kvůli lepšímu či horšímu oblečení, ale i kvůli lepšímu či horšímu (nebo žádnému) mobilnímu telefonu, než má zbytek třídy. Roli může hrát cokoliv, čím se dítě nápadně odlišuje, a samozřejmě i vzhled – typicky se stávají terčem posměchu děti, jež nosí brýle, potýkají se s nadváhou, nebo jsou výrazně menšího či většího vzrůstu, než je v jejich třídě obvyklé.

Na Linku důvěry nám volají děti, které se staly terčem šikany. Popisují nám svůj velký strach, nechtějí chodit do školy, často ani nikam mezi vrstevníky. Mají pocit, že si za to mohou samy. Zhoršuje se jim školní prospěch, stahují se do sebe a s nikým nechtějí komunikovat. U dětí, které se staly obětmi šikany, se někdy setkáváme také se záškoláctvím – pokud se dítě bojí chodit do školy, případně se sebepoškozováním – v důsledku utrpení, které jim šikana přináší, říká Helena Juklová, vedoucí Linky důvěry Dětského krizového centra.

Nebezpečí online světa
Šikana často začíná ve školním kolektivu, vlivem snadné dostupnosti online světa se ale může šířit nekontrolovatelným způsobem.
„Kyberšikana navíc není jediný problém, se kterým se děti mohou v online světě potýkat. Již v minulosti jsme opakovaně upozorňovali, že desetitisíce dětí na internetu komunikují s cizími lidmi a sdílejí s nimi své osobní údaje nebo intimní fotografie,“ říká Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra.

„Často nám volají děti, které v online prostoru získaly návod k sebepoškozování, nebo sdílejí své osobní zkušenosti, kdy se staly obětmi sexuálních útočníků. Na Linku důvěry děti volají i kvůli konfliktům a násilí v rodině,“ dodává Helena Juklová, vedoucí Linky důvěry Dětského krizového centra.

Nevhodný obsah, se kterým se děti na internetu mohou setkat, může na křehké dětské duši zanechat vážné následky.

Pokud u svého dítěte zpozorujete známky psychosomatických problémů (bolesti hlavy či břicha před odchodem do školy), problémy se spánkem, zamlklost a uzavřenost, nebo pokud dítě nemá kamarády, ztrácí se mu věci, neváhejte se na nás obrátit!

Za povšimnutí stojí i strach či odmítání kontaktu s konkrétním člověkem, kterého mělo dítě v minulosti rádo. S prožitým traumatem (např. v podobě sexuálního násilí nebo sexuálního experimentování) se děti leckdy svěřují až po uplynutí nějakého času. Věnujte v následujících měsících pozornost tomu, co vám děti budou vyprávět o prožití letních prázdnin!

Dětské krizové centrum je tu stále pro vás. Provozní dobu naleznete na našich webových stránkách. Linka důvěry funguje non-stop na telefonním čísle 777 715 215 a 241 484 149. Speciální non-stop linka Rizika kyberprostoru je k dispozici na telefonním čísle 778 510 510. Službu Okamžité krizové pomoci můžete od září využít vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek od 16 hodin (doporučujeme objednání).

PhDr. ZORA DUŠKOVÁ je klinická psycholožka a ředitelka Dětského krizového centra. Věnuje se zejména problematice traumatizovaných, týraných, zneužívaných a ohrožených dětí, krizovým situacím v rodinách nebo psychoterapii traumatu.

DĚTSKÉ KRIZOVÉ CENTRUM působí již 32 let jako nestátní nezisková organizace specializovaná zejména na odbornou pomoc dětem týraným, sexuálně zneužívaným, jinak ohroženým nebo traumatizovaným. Zaměřuje se také na ohrožení dětí v kyberprostoru.

Za 32 let přijalo DKC do ambulantní péče přes 8 000 ohrožených dětí a jejich rodin. V roce 2023 poskytlo DKC celkem 12 330 konzultací ohroženým dětem a jejich rodičům.
Linka důvěry DKC působí v nonstop provozu od roku 1996, za 27 let své existence přijala více než 80 000 kontaktů. V roce 2023 Linka důvěry přijala 4 524 krizových kontaktů.

Kontakt pro média:
Ing. Denisa Bendová
PR, média a fundraising
tel.: 774 728 894
email: bendova@ditekrize.cz